středa 23. listopadu 2016

4. ÚKOL > SOUTĚŽNÍ NÁVRH > ADÉLA PEČLOVÁ

AMBASÁDA POLSKÉHO VELVYSLANCE
Uzavřenost nábožensky založeného národa, který má zájem otevírat se světu. Staré tradice a hodnoty zakořeněné v obyvatelích Polska. Národ, který se nikdy nevzdává, tvrdě pracuje a jde kupředu rychleji, než jiné státy visegrádské čtyřky.

Půdorys domu jako labyrint, extrahovaný kříž, dvě barvy polské vlajky. Dům jako pevnost, skleněné plochy nechávají proudit světlo do jeho útrob asketického geometrického domu. Prostory, které se v sobě mísí a přeci jsou definovatelné posuvnými stěnami. Soukromé části se vzájemně prolínají do společenských, nevadí si, fungují spolu se svými obyvateli. Nábytku tolik, kolik je třeba, místo skříní květiny. Dům na první pohled tvrdý, na omak a pocit však přístupný a měkký.

První podlaží má po levé straně vstup pro rezidenty, po pravé straně vstup pro návštěvy a audience. Oba vstupy jsou prosklené, uzavřené, přesto otevřené. Dělení domu odpovídá vstupům, levá část slouží primárně obyvatelům a mísí se s částí pravou, která je "veřejnou" se salonkem a obývacím prostorem s rozlehlým skleněným lustrem. Společenská část se otevírá a expanduje do zahrady. Kuchyně s jídelnou je otevřený prostor, do kterého je možné vstoupit zadním vchodem přes sklad a přední stranou přes schodišťový prostor.

Dveřní otvory se svou výškou zakusují ke stropu a jsou uzavíratelné zašupovacími dveřmi. Místnosti se v sobě mísí a dělí posuvnými dřevěnými panely, které lze přesunout až na bíle omítnutou stěnu a tak ji transformovat. Bezrámové okenní otvory jsou otevíratelné posuvem části křídla.

Druhé podlaží, intimní část domu, patří jen rezidentům a případným návštěvám. S přízemím je spojeno dvouramenným betonovým schodištěm, prosvětleným světlíkem. Děti mají prostorný pokoj a sdílí terasu s rodiči s výhledem do zeleně. Pokoje rodičů a dětí jsou posuvnými panely dělitelné od zbylých prostor podlaží, byt v domě. Pokoj pro hosty, méně používaný, uzavírá patro. Jeho dispozice umožňuje návštěvě komfortní pobyt s terasou.

Konstrukčně je dům řešený jako betonový monolit, především z hlediska bezpečnosti objektu. Obvodový plášť je zateplený sendvič s venkovní povrchovou úpravou hrubého omítnutí. Vnitřní stěny jsou též omítnuty a opatřeny bílým nátěrem. Bezrámové zasklení "no frame" je řešeno posuvnou otevíravou částí, vyvedenou v eloxovaném hliníku.

Venkovní stání je řešeno přímo před objektem, nezastřešené, s dodatečnou možností zastřešení subtilním kovovým rámem, porostlým zelení. Zábradlí teras je řešeno vícevrstvým sklem s folií. Do budoucna se počítá s osazením zeleně na terasových částech domu. Okna jsou vsazena do exteriéru na tloušťku konstrukce z hlediska stínění. Na pozemku objektu se nachází rozsáhlý pozemek, který bude osázen ovocnými stromy, převážně jabloněmi.