středa 23. listopadu 2016

4. ÚKOL > SOUTĚŽNÍ NÁVRH > KRISTÝNA MOCOVÁ

Dům je v proluce přístupný z obou stran, z jedné ulice je vstup o dva a půl metru níže než z druhé. Z níže položené ulice vstupujeme do haly přes dvě podlaží, jednoduché schodiště vede na ochoz, který se noří do žlutého tubusu. 

Za vstupní halou je ukryté parkoviště. Hlavní schodišťový prostor s chodbou je uzavřen do válce, jenž se jako vetřelec propisuje do všech podlaží. Toto řešení šetří cenné osluněné fasády pro všechny byty a propůjčuje jim světlo jak východní tak západní. Schody jsou prosluněny kruhovým světlíkem.



Zlatnictví
Do zlatnictví se vstupuje z parteru výše položené ulice. Interiér je minimalisticky šedivý, aby v něm drahé kovy vynikly. Zlatník s bytem v nejvyšším poschodí do obchodu vstupuje zezadu po přes malou dílnu.

Malometrážní byty
Jsou čtyři. Všechny stejně uspořádané. Rozdělují patro podélně na poloviny, do nichž vniká žlutý
klín, který formuje celou dispozici. Byty jsou bez příček a bez intimity. Byty jsou určeny ke krátkodobému pobytu jednotlivců, kteří se nemají před kým schovat. Z vany dohlédneme až do kuchyně.

Penthouse
Celý byt se točí kolem zlata Předsíň rozvinula válec a zapříčinila ortogonálnější uspořádání. Ložnice a pracovna na straně jedné, rozsáhlé obývací prostory s terasou na straně druhé. Fasáda domu je v jasném rastru - francouzská okna s pevnou čtvercovou částí po boku s otevíratelným stíněným oknem. Na zadní straně je stíněné okno přes dvě patra, které osvětluje vysokou halu. Nejvyšší
patro domu ustupuje a vytváří tak prostor prostor pro terasu penthousu.