středa 23. listopadu 2016

4. ÚKOL > SOUTĚŽNÍ NÁVRH > MICHAELA ŘÍHOVÁ

TEXTILNÍ MANUFAKTURA S BYDLENÍM
Do přístaviště právě vplouvají dva útlé parníky. Jsou si podobné jako vejce vejci a jejich paluby se tyčí vysoko k nebi. Pasažéři, kterým se svět pod nohama houpal možná už trochu moc, nadšeně sbíhají stupně po dvou, až konečně dosáhnou na pevninu. Správce přístavu tu pro ně nachystal vydatnou hostinu. Nikdo ani na moment nezaváhá a s chutí se pouští do všech nabízených pokrmů. Z posledních sil se Slunce vzpírá mezi plavidly jen tak tak, aby nesklouzlo k hladině studené vody. Ještě se mu nechce opouštět ty veselé tvářičky, spokojeně se rozvalujíc dole po pláži. Brzy se však den přehoupne v noc a pobřežní hlídka žádá o klid. Nezbývá, než se vrátit do příslušné kajuty, zamhouřit oka a vyčkat, až sluneční paprsky vykreslí linku zábradlí na bílé palubě. Tak ahoj ráno, zase na pevnině.

Odůvodnění řešení
Dle přání investora použít ke stavbě ocelové H profily, které má k dispozici, mu bylo v návrhu vyhověno v celé šíři. Proluka je tak vyplněna ocelovou konstrukcí, na níž se vážou jednotlivé části domu. Návrh měl především vyřešit vztah bytového a továrního provozu. Odpovědí na tento požadavek je společný dvůr, který prochází středním traktem parcely. Skrz něj proudí veškerý pohyb - jak vertikální, tak horizontální. Do výšky se pak tyčí dva domy s pavlačemi obrácenými do dvora a pod nimi se jako podstavec ukrývá práce - jsou zde umístěny všechny provozní části manufaktury modrotisku. Dvůr na úrovni terénu slouží k sušení obarvených látek, k čemuž bude využita ocelová konstrukce, stejně tak jako pro jiné technologie barvícího procesu.



Nad modrou záplavou látek se v zadní části dvora nachází terasa propojující oba domy a vybízející k mnoha aktivitám zaměstnanců, tedy obyvatel domu. Dělí prostor mezi jídelnou a klubovnou. Přístup k bytům v dalších podlažích je možný přes schodiště plazící se po obou fasádách ve dvoře. Druhou možnost skýtá schodiště umístěné přímo na uliční fasádě, kde domu propůjčuje specifickou tvář.
Bytů je zde celkem 18, v každém domě polovina, a to 5 bytů po 100m2 a 4 byty po 55m2. Všechny byty mají vstup a okna řešená do dvora. To může působit jako jisté úskalí, význam otočení domu do vlastního nitra - společného dvora, ale předčila ostatní priority.