středa 30. listopadu 2016

5. ÚKOL > HODNOCENÍ NÁVRHU > ADÉLA PEČLOVÁ

HODNOCENÍ NÁVRHU DOMU S ATELIÉREM

Zástavba do proluky první poloviny 20. století dává návrhu vodítko čistoty, strojovosti a jasného měřítka. Jednoduchost návrhu uliční fasády je diktována rastrem oknem bez detailů zdobnosti, působí velmi stroze. Z vizualizací je však vidět použití cihlového obložení nebo snad provětrávané fasády. To změkčuje samotný návrh a dům přibližuje městské zástavbě a jejím obyvatelům. Bohužel se nezbavím dojmu vizuálu vysokoškolské koleje. Tento dojem opadá při pohledu na fasádu dvora, která je opět velmi jednoduchá a geometrická. Působí otevřeností domu vůči svému okolí.

Velmi kladně hodnotím využití jednotlivých podlaží pro prostory bytů. Autorka se dobře vypořádala s nedostatkem podlažní plochy mezonetovými byty. Jedinou nevýhodou vidím omezení bytů schodišťovým prostorem, který není úplně vhodný pro rodiny s malými dětmi, je to však opět otázkou priorit a požadavků samotných nájemníků.

Co se týče využití dvora pro obyvatele domu, nejsem si jistá jeho plným využitím. Je samozřejmě přístupný pro nájemníky, současně však jeho větší část zabírá umělcův ateliér. V soutěžním návrhu byl však vypsán požadavek na jeho umístění ve dvoře. Možná by mu pomohlo jeho podélné protažení a uzavření dvoru. Ateliér a jeho propojení s domem beru jako dobře řešený, líbí se mi separace práce od domova a vzniku samostatné svébytné buňky.

Komunitní fungování domu je podpořeno využitím pravé části přízemí domu. Tento prostor není příliš velký, ale přes letní měsíce velmi dobře poslouží obyvatelům v rámci trávení společného času vnitrobloku. Světelné kvality jednotlivých bytů jsou vyřešeny velmi dobře v rámci požadavků zadání
a v rámci hloubky traktu samotného objektu. Světlo je do bytů pouštěno oběma fasádami, jako jedinou nevýhodu je možné vidět uzavřenost jádra s koupelnou a toalety. Avšak v rámci využití podlažní plochy pro bydlení to vidím jako nejlepší možné řešení. Příjemné jsou v interiéru snížené
parapety oken.

Schodiště je plně prosvětleno pásem oken, kde není z pohledu a vizualizace úplně jasné, zda okna horního podlaží lícují nebo nelícují s tímto pásem. Je zde zajištěno denní osvětlení a kontakt s venkovním prostředím, což napomáhá lepšímu pocitu v tak malém schodišťovém prostoru. Otázkou je , zda se schodiště nemohlo stát páteří domu, na níž by byly navěšeny jednotlivé bytové jednotky. Bylo by tak zajištěno osvětlení prostor pro koupelnu a toaletu.

Požadované části návrhu jsou po všech stránkách projektu zohledněny a splněny. Dům na obrázku vizualizace působí příjemně, je zastoupen i onen požadovaný komunitní duch. Je to čitelná architektura vedená v jasných linkách. Provoz v domě a bytech je též přehledný a je využit všechen
prostor pro kvalitu bydlení. Návrh hodnotím kladně s ohledem na zadání, zpracování a časové možnosti předání návrhu do soutěže.