středa 30. listopadu 2016

5. ÚKOL > HODNOCENÍ NÁVRHU > ALŽBĚTA NOVÁKOVÁ

HODNOCENÍ NÁVRHU BYDLENÍ PRO SENIORY 

Hodnocený soutěžní návrh se zabývá projektem sousedského bydlení pro samostatně žijící seniory.
Návrh je logickým řešením splňujícím většinu požadavků zadání. Třípodlažní dům v proluce nabízí jak soukromé bezbariérové byty pro seniory, tak velké množství komunitních prostor.
Jde o jednoduchý objekt odpovídající na otázku, jak může vypadat bydlení na sklonku života, když je člověk ještě dostatečně samostatný.
V parteru jsou umístěny požadované komunitní prostory, jejich využití bylo nalezeno ve společné veřejné jídelně a herně pro děti. Předpokládané zapojení seniorů do každodenního provozu by mohlo fungovat, vhodné by ale bylo zvětšit zázemí, obzvlášť pro jídelnu. Způsob využití společných prostor ale hodnotím velice kladně, má silný společenský dopad a může příjemně oživit sousedskou komunitu nejen v rámci navrhovaného domu, ale i v jeho okolí.
Společné místnosti jsou propojeny se dvorem, nabízí se ale do chodby umístit další východ ven tak, aby bylo možné vstupovat na dvorek bez nutnosti procházení společnými místnostmi. Dvorek je rozdělen na společnou část - posezení - a soukromější část – záhonky. Forma a podoba altánku ve dvoře není blíže specifikována.
Schodiště s výtahem je díky umístění ke dvorní fasádě prosvětlené, díky třem ramenům a detailům v podobě laviček na mezipodestách i více pohodlné.
Kryté pavlače nabízí vhodnou alternativu k běžným chodbám, společenskou atmosféru podporuje jejich orientace do dvora a otevíratelnost prosklené fasády. Uspořádání celého domu je přehledné a nenáročné na orientaci.
Dispozice jednotlivých bytů by však mohly být různorodější a nápaditější. Zadání požadovalo byty 1+1 nebo 2+1, navrhované bytové jednotky jsou však pouze minimálně členěny a kuchyň není v žádném bytě samostatnou místností, je všude řešena pouze kuchyňským koutem. Vhodné se tedy zdá více variant dělení bytů, vytvoření zádveří apod. Navrhované balkony nabízí dostatečné soukromí, vzhledem k jejich zapuštění nevadí jejich orientace do ulice ani celkové prosklení fasády.
Rozporuplné se mi zdá řešení podkroví – zcela zde chybí alespoň minimální předprostor ordinace a společenské místnosti. Zázemí je u obou prostorů dostačující.
V návrhu není uváděno řešení sklepa – předpokládám navržení požádovaných kójí pro jednotlivé byty s technickým zázemím.
Výraz domu do ulice i dvora je příjemný, nejasné je ale jeho materiálové řešení. V návrhu čtu jednolitost ploch střechy a fasády, která příjemně obzvláštňuje použití tradiční sedlové střechy. Vzhledem k prosklení objektu postrádám rozpracování možností zastínění.
Celkově hodnotím návrh pozitivně. Klade velký důraz na soukromí jednotlivých bytů, ale i na plné využití společných prostor a svým obyvatelům nabízí mnoho variant komunitního života. Zdá se, že se podařilo navrhnout objekt s příjemnou atmosférou.
Prezentace návrhu je na velmi dobré úrovni, splňuje všechny požadované části, je přehledná a kromě již zmíněných charakterů materiálů a čitelnosti sklepa nic nepostrádá.