čtvrtek 1. prosince 2016

5. ÚKOL > HODNOCENÍ NÁVRHU > MICHALA KOHOUTKOVÁ

HODNOCENÍ NÁVRHU DOMU SE ZLATNICTVÍM

Tento soutěžní návrh nabízí neobvyklá řešení, ale nerozvíjí je tak, jak by to bylo možné. Proto působí trochu jako náčrt, na kterém je ještě co dotahovat, ale který směřuje k dobrému projektu. Nosnou myšlenkou návrhu je umístění schodiště do tubusu uvnitř budovy, čímž autorka získává větší plochu pro prosvětlení obytných prostor. Navíc tubus barevně odlišuje, čímž ho povyšuje na výrazný prvek celého návrhu, který oceňuji pro jeho tvarovou čistotu. Toto řešení však není technicky dotažené - schodiště je sice osvětlené světlíkem, ten ale přivádí světlo pouze na horní rameno. Nižší poschodí tedy nesplňují normu o přirozeném osvětlení schodiště.
Fasády budovy působí podle schematických pohledů jednoduchým dojmem a zároveň jsou poměrně výrazné. Projekt ale nezohledňuje různý charakter přilehlých ulic - dům se “tváří” stejně do rušné obchodní ulice, jako do klidné uličky s výhledem na město. 
Parter budovy přístupný z východní ulice plynule navazuje na vyšší patra fasády. Vchod do zlatnictví
tedy není nijak zvýrazněn a parter je tím připraven o schopnost komunikovat s kolemjdoucími.
Obyvatelům domu jsou určeny dveře z klidné západní ulice. Na ně navazuje vcelku monumentální
vstupní hala, která vyvažuje fakt, že jde o zadní vchod.
Čtyři malometrážní byty, které se nacházejí ve 3. a 4.NP mají atypický tvar ovlivněný vloženým schodišťovým tubusem. Jejich dispozice tohoto tvaru ale dostatečně nevyužívají a navíc nereagují na různé podmínky přilehlých ulic. Zatímco postel a vana, které vyžadují určitou míru soukromí, jsou umístěny u francouzského okna nad rušnou obchodní třídou, jídelní kout a kuchyně mají výhled do klidné zadní uličky a na město. Výsledkem je pak zajímavý a silně prosvětlený prostor, který ale neposkytuje téměř žádný pocit soukromí a bezpečí. Naopak dispozice penthousu tvar tubusu rozvíjí do celého podlaží a díky uskočení poskytuje i dostatek soukromí.
Tento návrh splňuje soutěžní podmínky po obsahové i formální stránce. Prostory domu jsou logicky
uspořádané a mají osobitou atmosféru. Návrh navíc smysluplně reaguje na specifika zadání vložením tubusu, který se stává charakteristickým prvkem celého projektu. Dispoziční řešení bytů ale podle mého názoru na tento prvek nereaguje a je stejně jako otázka použitých materiálů nedořešené.
Drobnou slabinou projektu je pak přiložený text a vizualizace. Naopak zbytek grafické části odevzdaných podkladů je dobře srozumitelný.