čtvrtek 1. prosince 2016

5. ÚKOL > HODNOCENÍ NÁVRHU > SÁRA BRANDOVÁ

HODNOCENÍ NÁVRHU TEXTILNÍ MANUFAKTURY

Cílem architektonické soutěže bylo navrhnout textilní manufakturu na výrobu modrotisku spojenou s byty pro zaměstnance. Vyřešení vztahu bytového a továrního prostoru se ukázalo jako problematické, s ohledem na velikost parcely a požadované rozměry jednotlivých částí domu.
Samotný dům lze nejlépe popsat jako třítrakt, kdy prostřední trakt tvoří dvůr a ve dvou krajních jsou byty. V prvním podlaží je manufaktura. V zadní části dvora se nachází terasa, oddělující prostor mezi jídelnou a klubovnou ve druhém podlaží. Zároveň propojuje obě části domu.
Tři podlaží nad manufakturou jsou obytné. Čtvrté podlaží je ustoupené. Vstup do jednotlivých bytů je možný z pavlačí orientovaných do dvora, tam směřují i všechna okna.
Právě otočení bytů do dvora představuje problém kvůli nedostatečnému osvětlení bytů. Tím dochází ke ztrátě kvality a atraktivity bytů, nejproblematičtěji se jeví druhé nadzemní podlaží. Předností návrhu je společný dvůr, který vzniká díky tomuto rozložení bytů. Společný dvůr je důležitým faktorem pro posilování komunity. Tomu napomáhají i pavlače, umožňující přístup do jednotlivých bytů.
Problém vidím v nevyužití uliční fasády k osvětlení bytů, které se vzhledem k orientaci fasády na jihozápad nabízí. Zároveň schodiště na fasádě působí technicistně.
Se vztahem továrního a bytového prostoru se návrh vypořádal výborně. Obě části domu jsou odděleny, nicméně pomocí pavlačí s výhledem do dvora se části nenuceně propojují. Podmínkou zadání bylo vytvořit prostory, které zaměstnancům – obyvatelům – umožní komunitní život. K tomu napomáhá jak již zmiňovaný dvůr, pavlače i orientace bytů, tak i společná jídelna a klubovna s výhledem do dvora.
Samotná manufaktura je díky dvoru velmi dobře přístupná a přehledná. Sušení látek na dvoře není problematické, protože výroba probíhá v různých etapách, v případě špatného počasí se tato část výroby odloží a počká se na vhodnější počasí.
Oceňuji splnění přání investora, tzn. použití ocelových H profilů, které měl k dispozici.