pátek 16. prosince 2016

6. ÚKOL > DRUHÁ ŠANCE > KRISTÝNA MOCOVÁ

ZLATÝ DŮM

Dům je v proluce přístupný z obou stran, z jedné ulice je vstup o dva a půl metru níže než z druhé. Z níže položené ulice se nachází vjezd do parkoviště umístěného prakticky v suterénu a vedle něj je vchod do bytové části domu, vstupujeme do haly vysoké přes dvě podlaží, kde jednoduché schodiště vede na ochoz, odtud je vstup do zlatníkovy dílny, potažmo zadní vstup do zlatnictví. 


Ochoz se noří do masivního tubusu, ve kterém je uzavřena hlavní schodišťový prostor. Válec se jako vetřelec propisuje do dispozic všech bytů. Takto řešené komunikace propůjčuje všem bytům světlo jak východní tak západní. Světlo na schody proniká kruhovým světlíkem skrze mříže výtahové šachty a v místech, kde se schodiště dotýká haly a zlatnické dílny copilitovou stěnou.


Zlatnictví
Do zlatnictví se vstupuje z výše položené ulice. Porter je zdůrazněn mosazným oplechováním a nad dveřmi je místo vhodné pro umístění nápisu. Interiér je minimalisticky šedivý, aby v něm drahé kovy vynikly. Zlatník do obchodu může vstupovat zadním vchodem přes svou dílnu.


Malometrážní byty
Jsou čtyři. Všechny stejně uspořádané. Rozdělují patro podélně na poloviny, do nichž vniká válcový klín, který formuje celou dispozici. Byty jsou bez příček a bez intimity, určeny k pobytu jednotlivců, kteří se nepotřebují před nikým schovat. Garsonky jsou pomyslně rozděleny na kuchyň a ložnici s koupelnou. Obsahem je černý nábytek s mosaznými detaily a kuchyňská linka objímající válec.


Penthouse
Předsíň rozvinula válec a zapříčinila ortogonálnější uspořádání, příčky oddělující ji od komunikačního prostoru jsou subtilní, sklo a kov, takže prostor předsíně zůstává součástí tubusu. Prostory jsou rozděleny na noční - ložnice s koupelnou a šatnou a denní – pracovna kuchyň, jídelna, obytné prostory, ze kterých je vstup na terasu vzniklou ustoupením vrchního podlaží.


Fasáda domu je v jasném rastru - francouzská okna s pevnou čtvercovou částí po boku s otevíratelným oknem z mléčného skla. Na západní fasádě je okno z mléčného skla přes dvě patra osvětlující vysokou halu, hned vedle jsou vstupní dveře subtilně zasazené do mosazného pásu, který zdůrazňuje vstupní charakter. Dům je z omítaného zdiva.