pátek 16. prosince 2016

6. ÚKOL > DRUHÁ ŠANCE > SÁRA BRANDOVÁ

V klidné ulici, obklopen zástavbou ze 30. let minulého století, stojí bytový dům s komunitní dvorem. V přízemí domu bydlí umělec, který ke své tvorbě využívá atelier ve dvoře.  

Dvůr často ožívá, obyvatelé domu zde pořádají rozmanité akce, vaří společné večeře, v atelieru se konají vernisáže, za letních teplých večerů sedí venku, v klidné oáze. Kdo nechce být akcí přímo účasten, posedí na lodžii a sleduje dění pod sebou. V případě špatného počasí se zábava přesouvá dovnitř, kde jsou k tomuto účelu určené prostory. Dvůr také slouží ke skotačení dětí, které v domě bydlí.

Hlavní otázkou bylo vyřešení přízemí. Zde je byt velikosti 60m2, obývaný umělcem. 


Nutností je, aby tento byt měl vlastní vstup na dvůr a následně do umělcova atelieru. Dále se v prvním nadzemním podlaží nachází společné prostory pro obyvatele domu, zázemí pro komunitní dvůr a schodiště do vyšších podlaží. Jako důležitá se ukázala přímá návaznost společných prostor na dvůr. Vzhledem k rozměrům proluky, kde dům stojí, již nebylo možné umístit v přízemí další vstup na dvůr. Proto je nutné projít společnými prostory.





Ve druhém až čtvrtém podlaží se rozprostírají 4 byty. Byty se mezi sebou proplétají, dva z nich jsou mezonetové. Všechny čtyři byty pro rodiny i umělcův byt v přízemí mají společné, že okna směřují jak na jihovýchod do ulice, tak na severozápad, kde mají výhled do dvora.


Největší změna se oproti původnímu návrhu udála právě v přízemí, které je nyní přehlednější a přístup na dvůr je snadnější. Dále zde vzniká volný prostor na půdě.