čtvrtek 5. ledna 2017

8. ÚKOL > NEVIDITELNÉ MĚSTO > MICHALA KOHOUTKOVÁ



Textilní manufaktura stojí severovýchodně od historického centra města. To leží na ostrohu ohraničeném z jihu, západu i severu prudkým svahem a řekou. 
Ve 30. letech vznikl v reakci na bytovou krizi plán na přestavbu města. Ten spočíval v asanaci staré obytné zástavby východně od centra. Vzhledem k poloze města na ostrohu byla přestavba této oblasti logickým východiskem. 
Osou přestavby byla jedna ze tří cest paprskovitě vybíhajících z centra. Ta byla rozšířena do podoby hlavní třídy s tramvajovými kolejemi, silnicí a širokými chodníky. Na sever od této třídy měly stát reprezentativní budovy škol a úřadů, na jih od ní pak sídliště bytových domů. Po asanaci jižní části, přestavbě hlavní ulice a zbudování stadionu, budovy školy a zlomku zamýšleného sídliště došly však městu peníze. K asanaci severní části proto již nedošlo a jižně od nových bytovek zůstaly rozlehlé prázdné pozemky. Na těch byly později, během druhé poloviny 20. století, vystavěny továrny, sklady a garáže pro obyvatele sídliště.